Brabants Dagblad - 22 april 2007
Concert: 013, Tilburg - 19 april 2007
door Bas Verbeek

Raymzter zoekt Chris Hinze

Jong publiek reageert enthousiast. Ouder publiek denkt toch meer in hokjes

´Een jonge rapper met krachtige teksten en een doorgewinterde fluitist met een megarepertoire van jazz tot rock. De op het eerste gezicht contrastvolle combinatie blijkt naadloos samen te smelten in de single ´Vechten op het schoolplein´. De samenwerking tussen de rapper en fluitist smaakte naar meer. Samen met Chris Hinze en band laat Raymzter in een kortstondige tour keiharde maatschappijkritiek samensmelten met jazz en hiphop.
Maatschappelijke kritiek in scherp gesneden zinnen, dat kun je wel aan de Hollandse Marokkaan overlaten. Om muzikale diepgang te zoeken raadpleegde Raymzter al de platen van Chris Hinze.
Een samenwerking zou natuurlijk helemaal mooi zijn en dus benaderde hij zijn idool zelf. Chris Hinze aarzelde kortstondig. ´Ik heb niet ontzettend veel met rappers om de doodeenvoudige reden dat meestal de teksten nergens op slaan. Een paar rijmpjes en muzikaal stelt het vaak ook niet veel voor, op uitzonderingen na uiteraard´, vertelt Chris Hinze, die alles op z´n gemak ging luisteren na het aanbod. ´Raymzter is zo´n uitzondering. Ik vind dat hij fantastische teksten maakt´.
Het beviel zo goed dat Chris en zijn band graag met Raymzter het podium op wilden, niet heel verrassend dat Raymzter daar geen nee tegen kon zeggen.
Op het podium praat Chris slechts via noten uit z´n fluit, toch voelt hij zich verbonden met de ´Serieuzere Zaken´, zoals de tour heet. Het heeft een duidelijke diepgang. Het zijn niet gewoon rijmpjes, hij vertelt echt iets.
´Ik heb zelf niet zozeer een boodschap en als het een boodschap zou moeten zijn, is het dat ik de dingen wil doen die ik leuk vind en waarvan ik vind dat het een bepaald niveau heeft. Ik producer, ik componeer, ik speel fluit en dat doe ik al heel lang. Ik reis de wereld over dus sample ik erg veel en daarvan maak ik dan ook weer muziek. Ik zoek een mogelijkheid om klanken te verbinden met live performance, de techniek die we anno 2007 hebben ook echt toe te passen. Zo heb ik ook met Junkie XL samengewerkt.´
Ook Raymzter inspireert op zijn beurt de met prijzen overladen fluitist. ´Wat hij me bewust of onbewust heeft geleerd is dat ik nog meer ga luisteren naar teksten en vooral naar Nederlandse teksten. Ik was meer gefocust op Engelstalige teksten; nu word ik met m´n neus op de feiten gedrukt, dan luister ik toch met andere oren.´
Een kleine ergenis van Chris is dat niet al het publiek hokjes durft te doorbreken. Het meeste publiek is door de opvoeding van de media gericht op wat goed is en wat niet, een nogal hokjesgerichte denkwijze. Dit project is wel breed. De jongere mensen, die komen vinden het fantastisch, dat merk je aan de reacties, maar mensen die voor mij komen laten het soms afweten.´