De Deventer Post
Concert: Schouwburg Deventer - 31 oktober 2007
door Dick Klooster

TIbet Impressions (afsluiting Europese tournee 2007)

‘Als je al jaren naar de muziek van the Chris Hinze Combination en sinds 1994 de eerste Tibet Cd van Chris Hinze luistert, dan ga je dus allesbehalve ‘objectief” naar de Schouwburg.
Dan wordt de lat hoog gelegd en heb je hoge verwachtingen.
Voordat ik er erg in had werd ik door Tibet Impressions / Visual Concert meegevoerd in de wereld van Tibet, Lhasa, de Dalai Lama en de bijna hypnotiserende klanken van de Gyuto Monks, hun mantra’s en prachtige hoorns. Chris speelde hier op natuurlijke wijze doorheen, omheen en overheen, de adembenemende beelden of monologen van fotograaf en wereldreiziger Kai Uwe Keuchler versterkend en soms natuurlijk de aandacht volledig opeisend met zijn immer virtuoze spel en begeleiding, met een lekkere donkere bas zoals ook te horen op de sfeervolle en inspirerende CD’s.
Deze muziek is universeel, of je dit nu jazz, wereldmuziek of lounge noemt is niet zo spannend, het gaat om de emotie en sfeer, de taal van de muziek zoals van de echte innovatieve meesters. Dezelfde herkenning was er bij Miles zonder dat je toen een jazzliefhebber was, werd je dat door Miles en niet andersom.
De monologen van de Dalai Lama met zijn klaterende spontane lach zijn inspirerend en ontwapenend. De uitleg over het ontstaan van Boeddha was interessant, als je bedenkt dat iedereen er tegenwoordig wel één of meer in huis heeft staan, vaak intuïtief zonder de roots te kennen. De beelden waren fascinerend en doen verlangen naar verre reizen weg van de rat race van alle dag.
Die paar uur, tijdens het concert, maak je kennis met die andere wereld. Je voelt de integriteit en warmte, het ontstaan van deze “mensenmensen” muziek.
Eén maal weer buiten verlang je naar de volgende reeks uitvoeringen van Chris in Afrika, volgend jaar - het klinkt bijna als een nieuw avontuur van Kuifje, maar dan in deze tijd, muzikaal en meeslepend. Mijn hoge verwachtingen werden ingelost.