Noordhollands Dagblad - november 2005
Concert: De Vest, Alkmaar - 29 oktober 2005
door André Hoogeboom

HINZE OP EENZAME HOOGTE

Chris Hinze heeft de grote podia in de wereld gezien, heeft gespeeld met de grootste muzikanten van allerlei kunnen. Hij bestudeerde muziek uit India, Tibet en raakte er zo van onder de indruk dat hij het pad van de jazz verliet. Hij maakte cd's als 'Tibet Impressions', 'Senegambia', maakte ook uitstapjes naar reggea en zen, ambient, dance. En tussendoor speelde hij ook nog Bach. Zaterdag trad de fluitist op in De Vest met zijn Combination in het kader van de Back on the Map-toer.

Inmiddels is Hinze 62 jaar en keert met zijn nieuwe tour terug naar zijn roots: jazz, jazzfunk en fusion, maar dat vermengd met alle invloeden die hij in de loop der jaren heeft opgedaan. Het rijke kleurenpalet heeft het idioom van de fluitist zo vergroot dat een theateravond met de Combination een overdonderende confrontatie wordt met een bevlogen muzikant. Hinze heeft alles uit de kast gehaald om z'n show tot een succes te maken. Prachtig uitgelicht, geassisteerd door een videojockey, maar bovenal de sprankelende en bevlogen muzikanten maken het Back on the Map-concert tot een adembenemende gebeurtenis.

Wie aan Hinze denkt, wordt gelijk overspoeld door indrukken. De man met de wijde gewaden, de dwarsfluit, z'n meditatie. Maar tijdens de Back on The Map tour treedt hij op in stoer zwart leer, een van de vele metamorfoses, zo kenmerkend voor zijn loopbaan.

Een belangrijke rol is tijdens het concert ook weggelegd voor zangeres Susana Dé, een vrouw die technisch ontzettend veel in huis heeft. Hinze laat een fabelachtige tabla-speler opdraven en de Combination wordt gecompleteerd met een celliste, een slagwerker en een toetsenman. Het is een vreemdsoortige combinatie: cello, toetsen, drums, zang en dwarsfluit.

Maar deze samenstelling geeft Hinze juist de vrijheid om naar hartelust te improviseren. Hinze is in topvorm en verdient met deze toer meer publiek en meer aandacht. Want in zijn genre staat - en dat bewijst hij hier - hij op eenzame hoogte.